mandag 11. mars 2013

Guds ord og Guds kraft

Finn J. Kanestrøm


Bibelen gir oss et helt klart bilde av at Guds ord er direkte koblet til Hans kraft. Når Gud taler, taler Han alltid med kraft. Kraft til å skape det ordene inneholder. 

Offiseren som omtales i Matteus 8 hadde oppdaget dette, for han sa til Jesus "…si bare ett ord, så vil tjenesren min bli helbredet" (v8), og Jesus gir han det vitnesbyrd at Han ikke har funnet en så stor tro blant noen andre i Israel (v10). Så taler Jesus ordene om helbredelse og tjeneren blir helbredet i samme stund (v13). 

Et annet eksempel er når disiplene var i båten på vei over til den andre siden og det blåste opp til storm ute på Genesaretsjøen (Markus 4:35-41). Da står det at Jesus lå bak i båten og sov mens disiplene trodde deres siste time var kommet (v38). Da vekket de Jesus, og så gjør Jesus noe veldig overaskende for dem, han taler til vinden og sjøen (v39). Så oppdager de at vinden og sjøen adlyder hans ord! (v39 og 41) Når Jesus talte så gikk det kraft ut fra Ham for å utføre og fullføre det han sa.

Et tredje eksempel er når Jesus taler en forbannelse over et fikentre og bare timer senere ser disiplene at treet har visnet (Markus 11:12-14 og 20-24). Når da Peter kommenterer det som Jesus hadde gjort og hvordan treet hadde visnet på grunn av Hans ord, benytter Jesus muligheten til å lære dem noe om hvordan Han forløste Guds kraft gjennom de ordene Han talte. Han sa da til dem "...Ha tro til Gud! For sannelig sier Jeg dere: Den som sier til dette fjellet: Løft deg og kast deg i havet! og ikke tviler i sitt hjerte, men tror at det han sier skal skje, han skal få det som han sier" (v22-23; kursiv er gjort av forfatter). Igjen ser vi at når Jesus talte var det kraft i Hans ord.

Det siste eksemplet jeg vil vise til her er fra skapelsesberetningen i 1 Mosebok 1. I vers etter vers står det at Gud talte (v3. 6. 9. 11. 14. 20. 22. 24. 26. 28. 29) og så i det siste verset (v31) står det at Gud *så* alt det han hadde skapt. Legg merke til koblingen mellom det Gud taler og frukten av Hans ord! Og skriften vitner om det samme når det står skrivet at "Ved Herrens ord ble himmelen skapt, hele himmelens hær ved pusten fra hans munn." (Salme 33:6) og at "I tro forstår vi at verden er skapt ved Guds ord, og at det vi ser, har sitt opphav i det usynlige." (Hebr 11:3) 

Så ta litt tid og la det få synke inn hvor kraftfullt Guds ord er. Alt det Gud taler har i seg kraften til å bli det Han har talt. Må denne kraften også få bli virksom og virkelig i våre liv, våre familier, våre menigheter og i vårt samfunn. 

____

Sentrale tekster til undervisningen ovenfor:


Historien om offiseren som fikk sin tjener helbredet

Matteus 8:5-13
5 Da Jesus var på vei inn i Kapernaum, kom en høvedsmann *til Ham, bad Ham
6 og sa: Herre, tjeneren *min ligger lam hjemme, med svære plager.
7 Og Jesus sa til ham: Jeg skal komme og helbrede ham.
8 Høvedsmannen svarte og sa: Herre, jeg er ikke verdig til at Du kommer inn under mitt tak. Men si bare et ord, så vil tjeneren min bli helbredet.
9 For jeg er også en mann under myndighet, og har soldater under meg. Og jeg sier til én: Gå! og han går, og til en annen: Kom! og han kommer, og til tjeneren min: Gjør dette! og han gjør det.
10 Da Jesus hørte det, undret Han Seg og sa til dem som fulgte etter: Sannelig sier Jeg dere: Ikke engang i Israel har Jeg funnet en så stor tro!
11 Og Jeg sier dere at mange skal komme fra øst og vest og sitte til bords med Abraham, Isak og Jakob i himlenes rike.
12 Men rikets sønner skal kastes ut i det ytterste mørket. Der skal det være gråt og tenners gnissel.
13 Så sa Jesus til høvedsmannen: Gå av sted! Og la det skje deg som du har trodd! Og tjeneren hans ble helbredet i samme time.


Historien om Jesus som stilner stormen

Markus 4:35-41
35 Samme dag, da det var blitt kveld, sier Han til dem: La oss dra over til den andre siden!
36 De forlot da folkemengden og tok Ham med i båten slik Han var *. Også andre små båter var med Ham.
37 Og det blåste opp til kraftig uvær, og bølgene slo inn i båten så den var i ferd med å fylles.
38 Men Han lå i akterstavnen og sov med hodet på en pute. Og de vekket Ham og sa til Ham: Mester, bryr Du Deg ikke om at vi går under?
39 Da stod Han opp, truet vinden og sa til sjøen: Hold fred, vær stille! Og vinden la seg, og det ble en mektig stillhet.
40 Men Han sa til dem: Hvorfor er dere så redde? Hvorfor har dere ikke tro
41 Og de ble grepet av stor frykt og sa til hverandre: Hvem kan Dette være, siden til og med vinden og sjøen adlyder Ham?


Historien om Jesus som forbanner et fikentre

Markus 11:12-14. 20-24.
12 Neste dag, da de var kommet ut fra Betania, ble Han sulten.
13 Langt bortefra så Han et fikentre som hadde løv. Da gikk Han for å se om Han kanskje kunne finne noe på det. Da Han kom bort til det, fant Han ikke noe annet enn løv, for det var ikke årstiden for fiken.
14 Jesus tok til orde og sa til det: Aldri i evighet skal noen spise frukt av deg. Og disiplene Hans hørte det.
20 Om morgenen, da de gikk forbi, så de at fikentreet var tørket inn fra roten.
21 Peter husket hva Jesus hadde sagt og sa til Ham: Rabbi, se! Fikentreet som Du forbannet har visnet bort.
22 Jesus svarte og sa til dem: Ha tro til Gud!
23 For sannelig sier Jeg dere: Den som sier til dette fjellet: Løft deg og kast deg i havet! og ikke tviler i sitt hjerte, men tror at det han sier skal skje, han skal få det som han sier.
24 Derfor sier Jeg dere: Alt det dere ber om når dere ber, tro at dere får det, og det skal bli gitt dere.


Historien om Gud som skaper verden

1Mosebok 1:1-31
1 I begynnelsen skapte Gud himmelen og jorden.
2 Jorden var uformet og tom, og mørket lå over dypet. Og Guds Ånd svevde over vannflatene.
3 Da sa Gud: "Det bli lys!" Og det ble lys.
4 Gud så lyset, at det var godt. Og Gud skilte lyset fra mørket.
5 Gud kalte lyset dag, og mørket kalte Han natt. Så ble det kveld, og det ble morgen den første dagen.
6 Så sa Gud: "Det skal bli en hvelving midt i vannene, og den skal skille vann fra vann."
7 Slik gjorde Gud hvelvingen og skilte vannene som var under hvelvingen fra vannene som var over hvelvingen. Og det ble slik.
8 Og Gud kalte hvelvingen Himmel. Så ble det kveld, og det ble morgen den andre dagen.
9 Så sa Gud: "Vannene under himmelen skal samles på ett sted, og det tørre land skal komme til syne." Og det ble slik.
10 Gud kalte det tørre landet for Jorden, og oppsamlingen av vannene kalte Han Havene. Og Gud så at det var godt.
11 Så sa Gud: "Jorden skal bære fram gress, planter som setter frø, og frukttrær som gir frukt etter sitt slag, og som har frø i seg, på jorden." Og det ble slik.
12 Jorden bar fram gress, planter som setter frø etter sitt slag, og trær som gir frukt med frø i seg, etter sitt slag. Og Gud så at det var godt.
13 Så ble det kveld, og det ble morgen den tredje dagen.
14 Så sa Gud: "Det skal bli lys på himmelhvelvingen for å skille dagen fra natten. De skal være til tegn og de skal angi årstider, dager og år.
15 De skal være til lys på himmel- hvelvingen for å gi lys på jorden." Og det ble slik.
16 Så gjorde Gud to store lys, det største til å råde om dagen og det mindre til å råde om natten. Han gjorde også stjernene.
17 Gud satte dem på himmelhvelvingen for å gi lys på jorden,
18 og for å råde over dagen og over natten, og for å skille lyset fra mørket. Og Gud så at det var godt.
19 Så ble det kveld, og det ble morgen den fjerde dagen.
20 Så sa Gud: "Det skal vrimle av levende skapninger i vannene, og fuglene skal fly oppe under himmelhvelvingen over jorden."
21 Så skapte Gud de store sjødyrene og hver levende skapning som rører seg og som vrimler i vannene, hver etter sin art, og hver fugl som har vinger, hver etter sin art. Og Gud så at det var godt.
22 Og Gud velsignet dem og sa: "Vær fruktbare og bli mange! Fyll opp vannet i havene, og fuglene skal bli mange på jorden."
23 Så ble det kveld, og det ble morgen den femte dagen.
24 Så sa Gud: "Jorden skal bære fram levende skapninger etter sin art: fe og kryp og jordens villdyr, hver etter sin art." Og det ble slik.
25 Gud gjorde jordens villdyr etter sin art, feet etter sin art og hvert kryp etter sin art. Og Gud så at det var godt.
26 Så sa Gud: "La Oss gjøre mennesker i Vårt bilde, etter Vår lignelse. De skal ha råderett over fiskene i havet, over fuglene i luften og over feet, over hele jorden, og over hvert kryp som rører seg på jorden."
27 Så skapte Gud mennesket i Sitt bilde. I Guds bilde skapte Han ham. Til mann og kvinne skapte Han dem.
28 Så velsignet Gud dem, og Gud sa til dem: "Vær fruktbare, fyll opp jorden og legg den under dere! Dere skal ha råderett over fiskene i havet, over fuglene i luften og over hver levende skapning som rører seg på jorden."
29 Gud sa: "Se, Jeg har gitt dere hver plante som setter frø og som finnes på jordens overflate, og hvert tre som gir frukt med frø i. De skal være til mat for dere.
30 Og til hvert dyr på jorden, til hver fugl i luften og til hvert kryp som har liv på jorden, har Jeg gitt hver grønn plante til mat." Og det ble slik.
31 Da så Gud det Han hadde gjort, og se, det var overmåte godt. Så ble det kveld, og det ble morgen den sjette dagen. 


---
Notat:
* Alle Bibelvers er hentet fra Bibelforlagets 1997 oversettelse om ikke annet er notert.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Legg gjerne igjen en kommentarer eller et spørsmål.

Det bes bare om at en er respektfull i dialogen, holder seg til temaet for innlegget og at en signerer med eget navn. Kommentarer som ikke følger dette kan bli fjernet.